Potštátské skály – horní

Jedná se o starý lom geologicky tvoření břidlicí s pomístním výskytem křemenných žil (podobné skále na Kružberku). Výška stěn je v průměru 25m. Skála se nachází severozápadně od Hranic po pravé straně silnice Hranice-Olšovec-Potštát v lesnatém údolí. Od hostince U tlustého Jana (za Olšovcem) se vydáte 2km a za druhým mostem přes potok asi po 200m vpravo se skála nachází. Při lezení doporučujeme používat přilbu z důvodu místy lámavé skály.

Mokrá a zmrzlá lana mohou být nebezpečná

Gigi Signoretti, C.A.I. - Materials and Techniques Commission
Původně publikováno: La Rivista del Club Alpino Italiano, Jan.-Feb 2001
Překlad textu: Radek Fáborský.
Převzato ze serveru Lezec.

 

Předmluva.

Je velmi dobře známo, že moderní horolezecká lana jsou vyráběna z velmi tenkých průběžných vláken z polyamidu 6, známého také jako nylon. Toto syntetické vlákno je charakterizováno vynikajícími mechanickými vlastnostmi, jako např. vysoká pevnost, vysoká tažnost při přetrhu a dobrá elasticita. Je však méně známo, že pevnost při přetrhu značně klesá po absorpci vody. Nebezpečí, které hrozí uživateli polyamidového lana bylo prostudováno a výsledky jsou prezentovány dále.

Kombinovaný úvazek

Zapsal: Bolek & John, 31.10.2002 11:10:17
Převzato ze serveru Lezec.

V tomto díle se chceme zabývat způsoby navázání na kombinaci prsního a sedacího úvazku. Dále jen kombinovaný úvazek. Popisujeme jen několik nám nejbližších a nejběžnějších metod. Jsou ale známé i jiné variace.

Jak se chovat při zbloudění v horách

Při zbloudění v horách jde často o život. Následující článek podává rady, jak se při takových situacích zachovat, jak v zimě tak i v létě.